1463192_786322701453969_5288492049345290490_n

We komen steeds dichterbij. Ergens in 2004 vroeg Danny, de vader en oprichter van Theatergroep Surye, wat ik zo tegenwoordig deed en of het kriebelde weer het podium te betreden. Ik was al bezig met de HVLagerhuisdebatten, maar toch, theater maken en uitvoeren is toch een tikkeltje anders dan het politieke geneuzel. Ik was inmiddels moeder van twee en kon wel  wat avontuur gebruiken.

Hij maakte het officieel en legde het notarieel vast. Zijn eigen Theatergroep Surye. Surye tekent “de opkomende zon“. In het Indiaas heb je wel tig namen voor de zonsopkomst tot aan de zonsondergang. Ons doel was voortzetten van Indiase Hindoestaanse verhalen, gedichten en feestdagen én plezier hebben. Nou dat hebben we geweten. We reisden net zoals vroeger in zijn oude piepende en krakende VW bus door stad en land om kleine en grote mensen te vermaken en te inspireren met de verhalen uit India en Suriname. We gingen ook geïnteresseerden de basisprincipes van toneel bijbrengen en verzamelde weer een paar toppers om ons heen. Ash en Mo zijn later meegegaan naar Surye 2.0. Een overzicht van Dann’s artistieke cv.

Een overzicht, waarschijnlijk lang niet compleet, van optredens met Danny & Jane onder de vlag van Theaterduo Surye. Tot dat het onvermijdelijke gebeurde. Mijn theatermaatje kreeg een baan in het buitenland en droeg de Theatergroep over. Ik zal niemand anders vinden waarbij ik me zo op me gemak voelde, die zo afgestemd was op mijn plotselinge improvisatie en daar ook weer een swing aan kon geven. Een goede toneelpartner is iemand die je sterke en zwakke punten kent.

2004

Ram en Sita in het heden en het verleden
In the picture festival II Holendrecht Amsterdam
Ramayan in zeven minuten
Het kind van de rekening over huiselijk geweld, Gurya Rani, Raja Beta

2004 Storytelling ~De Verwachting~(afstudeerproject cursisten 1e groep)
Een jongedame gaat trouwen. Tijdens de voorbereidingen ontmoet zij personen die haar twijfels over de juiste keus ophelderen.
• ter gelegenheid van het jubileum i.o.v. Stichting Sarita, Dekkershoek Den Haag

2005

Juni 2005 Eindpresentatie Ganga
Eindpresentatie gepresenteerd door de 2e groep cursisten. Een compilatie van gedichten, bekende liedjes. Een versie van hoe de immigratie verliep tijdens de bootreis.

16 september 2005- Eerder praten dan Zwijgen.
Landelijke kick off van het SIO Utrecht
Huiselijk geweld in de relatie man/vrouw

November 2005 Hari Putra, het kind van God.
Een Rahman Film in opdracht van OHM TV voor het Holifeest. Waar ik de rol van tante Urshi speelde en Danny de vader van Akash met Cynthia K. als moeder.

2+16 oktober+ 2 november 2005 Apna Bhawan Rotterdam ~Sherita Thakoerdat
Huiselijk geweld, de Deur, Gury Rani, Raja Beta en Manai ka boli

Oktober-december 2005
Stichting Meander ~R. Badloe
Huiselijk geweld, 5 sessie, 2x Den Haag, Zoetermeer, Delft, Rotterdam

2006

18+19 maart 2006
Wereldmuseum voor het India weekend Rotterdam
Het verhaal van Ram en Rawan voor grote en kleine kinderen

2007

April 2007
De Deur geregisseerd door Marian Pankow
Stichting Meilan, voor kinderen uit India en Sri Lanka. Het verhaal van Ram en Rawan en Sita.

Dag van de Haagse geschiedenis, in het Sarnamihuis

Tot slot!
De thema’s waren toen al hot en nu nog anno 2016 steeds actueel. Organisaties hebben theater ingezet om tot een discussie te komen. Er is nog veel te doen, niet eenmalig maar structureel.

Met de hartelijke groeten,

Jane

Advertenties