T w e e s t r i j d

 In het leven staan we regelmatig voor tweestrijd. Moeten we wel of niet meedoen, zeggen we ‘ja’ of ‘nee’. In theorie lijken zaken makkelijker dan in praktijk. Soms zegt je verstand ‘nee’, maar je hart schreeuwt ‘ja’. Je gaat zaken overwegen met anderen of in jezelf. Je gaat in discussie met de engel op de ene schouder en de duivel op de andere. Soms kies je voor de gulle middenweg. Soms ‘you go with the flow’. Maar meestal kies je voor jezelf en later ben je heel gelukkig met die beslissing. Zo is het leven en je weet nooit hoe het afloopt! Tweestrijd is het leven en staat ook voor; besluiteloosheid, duel, gevecht, dilemma, dubio en discussie.

Tweestrijd is een programma dat toneel en debat op een leuke luchtige manier, de theorie en de praktijk, serieuze politieke en maatschappelijke dilemma’s, bij elkaar brengt.

Het doel van Tweestrijd is een praktijkvoorbeeld in een toneelstuk van 20 minuten neer te zetten door improvisatiekunst en het einde open te laten. Zodat er in de theorie, gedebatteerd kan worden over het dilemma. Met de feiten en argumenten uit het debat wordt het einde van het toneelstuk bepaald. De laatste scene van het toneelstuk wordt opnieuw gespeeld met feiten en argumenten die het publiek heeft aangereikt.

Je kan wel praten over zaken en een ander uitleggen hoe dingen in elkaar steken maar de praktijk is heel anders dan de theorie. Beluister hier de ingesproken instructies voor Tweestrijd 3:08 minuten.

Wil je meer informatie over het programma Tweestrijd, neem dan contact met mij op

2010

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In 2010 deden we een oproep en belden we rond om wat mannen te enthousiasmeren mee te doen met onze succesvolle formule. Twee jongetjes, Brian en Soerin sloten zich aan en we kregen Suraja er bij. Nu waren we echt een groep-groep alszijnde Theatergroep Surye.

veghel

Hierin ging bij mij de PR motor draaien. Een website, onze verhalen, kansen en mogelijkheden. Investeringen in uniformiteit en professionele uitstraling met geborduurde kwaliteits poloshirts. Onze secretaris wilde wat low-profiler meedoen en meer achter de schermen. Dat was ook prima. Met deze loyale spelers hebben we echt superleuke tijden beleefd. We zijn zelfs een keer voor een uur optreden naar Veghel gereden voor het stuk: Spreken is zilver, zwijgen is goud. Een stuk over huiselijk geweld, een sluipmoordenaar die van generatie tot generatie overslaat. Hierin had ik ook een stukje van Dann en mij: Gurya Rani, Raja beta verwerkt. Cineac Den Haag kwam toen eigenlijk al langs met de camera met Rene! Naja, ik was het helemaal vergeten. De woordvoerder van Surye was Ashna. Het was ons nooit opgekomen om onze stukken op te nemen.

Discriminatie vs Vooroordeel

Een dilemma tussen autochtone en allochtone burgers en de verhoudingen tussen man-vrouw, hetero-homo, geloof- huidskleur.

In het leven staan we regelmatig voor een Tweestrijd.
Gaan we links óf gaan we rechts, is het wit óf is het zwart, zal ik blijven óf moet ik weggaan?

Discriminatie of een vooroordeel? Een dilemma! Artikel 1 van de grondwet. Allen die zich in Nederland bevinden , worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Mensen roepen al gauw! ‘Dat is discriminatie!’ De vraag blijft dan toch, is het discriminatie óf is het een vooroordeel? Allochtonen en minderheden voelen zich al snel gediscrimineerd. Autochtonen hebben hetzelfde gevoel en voelen zich in sommige gevallen bedreigd door de wijze waarop anderen communiceren of gebaren. Immers onbekend maakt onbemind.

Vele culturen hebben ook te maken met ‘interne discriminatie’. In de Hindoestaanse cultuur is bijvoorbeeld de gradatie in huidskleur een issue.

Discriminatie: het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen.
Vooroordeel: is een mening over iemand of een groep mensen die niet op feiten is gebaseerd. 
Cast: Soerin, Suraja, Ashna, Brian, Jane

In samenwerking met Hindoestaanse Vereniging Laakkwartier Noord
Vrijdag 21 mei 2010 19.00 -22.00 uur Theater Pierrot Ferrandweg 4-T | Den Haag
Entree gratis en kaarten reserveren vereist.

 

Reportage gemaakt door Cineac Den Haag

Op dit concept zit een patent en is geregistreerd.

Trouwen vs Scheiden

Een dilemma tussen man en vrouw, tussen vrijgezel en gebondenheid!

In het leven staan we regelmatig voor een Tweestrijd.
Gaan we links óf gaan we rechts, is het wit óf is het zwart, zal ik blijven óf moet ik weggaan? Trouwen vs Scheiden? een dilemma!

In deze komische theatersketch zul je genieten van de tegenstellingen van trouwen én scheiden. Op de ene helft van het podium voel je de romantiek van een huwelijksaanzoek
én op de andere helft kun je beleven hoe een scheiding tot stand komt.

De engel en de duivel spelen een bijzonder verbindende rol tussen beide tegenstrijdigheden. Een mysterieuze waarzegster die voorspelt dat er verandering onderweg is.. Dit stuk is geschikt voor allen die zich in Nederland bevinden. Kinderen vanaf 8 jaar zijn zeer welkom.

Speeldata:
Vrijdag 12 november 2010 19.00 -22.00 uur Theater Pierrot
Ferrandweg 4-T | Den Haag

De Sociale Dienst, vriend of vijand

Nederland is een verzorgingsstaat waar voor iedereen gezorgd wordt. Iedereen die het niet lukt om een baan te vinden kan een beroep doen op de sociale dienst en allerlei subsidies en regelingen. Ambtenaren doen hun werk om targets te halen, klanten zijn brutaal omdat ze respectloos behandeld worden. In situatie een leggen we uit hoe het op Loket 1 er aan toe gaat. Daarentegen heb je in Suriname geen voorzieningen. Als je daar niet werkt ben je pas echt ver van huis. Bekijk ook het commentaar van de bezoekers.

Oktober 2011

 

Wil je meer informatie over het programma Tweestrijd, neem dan contact met mij op

Advertenties