Holi hai! Let’s play Holi! Ik ga niet meer uitleggen wat Holi phagwa is. Google maar even op “Holi Phagwa”. Als je de avond daarvoor al je heksen (Holika) hebt verbrand, is het de volgende dag tijd om de lente in te luiden, in India! Miljoenen hindoes over de wereld vieren het Holifeest! Tegenwoordig bereikt het de wereld onder de naam Color Festival! De internationale hashtag is #holi2015. Voor de autochtonen beter bekend als het Kleurenfeest.

Ik neem je mee naar mijn voorbereidingen op Holi!

 1. Koop minstens twee weken van te voren je “wapens”/ abier. Tegenwoordig is het zodanig vermengd dat het uitwasbaar is. Drie kleuren poeder is voldoende. De meest opvallende kleuren zijn rood, groen en wit. Het wordt toch een grote teringbende met al die kleurtjes door elkaar maar het oogt zó vrolijk! Surinaamse winkels zijn al bevoorraad. Nu kost het nog een euro per pakje. Hoe dichterbij Holi, des te duurder het kan oplopen tot drie euro per stuk.
 2. Een flesje parfum van 100 ml is een must voor de “sobere spelers”. De kleuren én geuren van de lente staan daar dan ook symbool voor. Binnenshuis is het gebruikelijk een tufje parfum op te doen. Als je je gast naar buiten kan lokken, kan je hem/haar besmeuren met poeder. Ik gebruik de smoes “in mijn auto heb ik dit of dat”. Bij de eurowinkels kan je universele geuren voor zowel man als vrouw inkopen. Uiteraard mag je ook met de Calvin Klein CKOne (€71,75) hiervoor gebruiken. Dan maak je wel een goeie beurt.
 3. “If you go rough” dan koop je een Megablaster of Super Soaker met 1 liter reservoir. De Nerf Super Soaker Bottle Blitz is de ideale waterpistool! Maak van je lege frisdrankfles holi-nerf-2een extra watertank. Zo kan je oneindig veel “water” meenemen! Schiet ruim 7 meter ver! De waterpistool kan 250 ml water opslaan in het reservoir, deze inhoud is uit te breiden met een fles. Waterballonnen zijn ook een must voor “die hards”.
 4. Pure kleurstof vermengd met water is voor de “die-hards” onverwoestbaar in het spel. Je krijgt het niet uit je kleding of je lijf. Tegen de kerstvakantie is het dan ook uitgespoeld. Ik raad het niemand aan, maar hé, it’s in the name of Holi! In Suriname gebruiken ze castroil/ motorolie, dus!

10 tips:

 1. Doe je slechtste kleren. Ook als je naar een dansavond van plan was te gaan in je Chanelpakje!
 2. Bedek je ogen, oren (watjes) en haren (en je baard, ook) Poeder kan schadelijk zijn.
 3. Smeer je hele lichaam in met olie. Makkelijker om alles van je af te wassen!
 4. If you can’t beat them, join them! In een groepje is het veel gezelliger.
 5. Laat kostbaarheden thuis. Er feesten ook dieven en dingen kunnen in de hitte van de kleurenstrijd kapot gaan. Koop desnoods een beschermhoes voor je mobiele telefoon. #selfie
 6. Niet huilen als het toch gebeurt. #niethuilen
 7. Als vrijgezel is dit een mooie gelegenheid om te flirten. #vrijgezel
 8. Drink met je maten maar bedenk ook hoe je thuis komt! Je wil toch niet dat een kleurenfestijn eindigt in een grauwe dag!
 9. Bid voor mooi zonnig weer, vooral maart roert zijn staart in Nederland.
 10. The day after…veel succes met het uitspoelen van je haar en lichaam en enorm veel plezier.

Laat het altijd kleurig en fleurig zijn in je leven!

Subh Holi!

Met de hartelijke groeten,

Jane

Advertenties