Hi!

Enkele dagen vóór het Laakerhuis heb je een bericht via Eventbrite ontvangen met het verzoek een stelling te bedenken en bij de registratie in de doos “duveltje uit een doosje” te deponeren. Het doel van een duiveltje uit een doosje is om iemand te laten schrikken en te verrassen. Voor die verrassing kan jij dus zorgen. Je input wordt enorm gewaardeerd.

Een goede stelling bestaat uit een paar regels. Een sterke stelling triggert direct het publiek of men het eens of oneens is. Het is ja of nee en mag geen twijfel ontstaan over de stelling. Een stelling moet ook passen in de setting, locatie, thema en doelgroep. 

Vijf tips voor een sterke stelling

 1. Een stelling bestaat uit één zin en is kort en krachtig.
  Lange stellingen zijn vaak geen goede stellingen. Het leidt tot verwarring, hoofd- en bijzaken worden door elkaar gehaald of de deelnemers weten niet goed waar de stelling over gaat. Probeer het onderwerp zo kernachtig te benoemen en schrap alle overbodige informatie. Verwerk dit desnoods in de inleiding als je denkt dat het belangrijk is om de context van de stelling te benoemen.
  Politici zijn alleen zichtbaar tijdens verkiezingen. 
 1. Een stelling eindigt nooit een vraagtaken en is dus geen vraag.
  Zijn politici alleen zichtbaar tijdens verkiezingen?
  Is fout! 
 2. Een stelling heeft geen argumenten
  In de formulering van de stelling neem je nooit argumenten op. Dat laat je over aan de mensen met wie je in discussie wil gaan. Daag ze maar uit.
  Politici zijn alleen zichtbaar tijdens verkiezingen want dan hebben ze je stem nodig. Is fout!
 1. De stelling moet gaan over iets waar zowel voor- als tegenstanders argumenten voor kunnen bedenken. Het moet tegenstrijdig geformuleerd worden.
  Politici zijn alleen zichtbaar tijdens verkiezingen. 

  De een zegt: inderdaad, je ziet ze alleen om de vier jaar wanneer ze een stem nodig hebben.Dan heb ik op ze gestemd en de rest van jaar zijn ze onbereikbaar, reageren ze niet om mijn e-mail, kan ik ze niet spreken, hebben ze het ineens te druk.
  De ander zegt; oneens want ik zit wekelijks met ze om de tafel om collectieve zaken aan te bespreken en moties in te dienen.
 1. Een stelling bevat geen ontkenningen.
  Er kan grote verwarring ontstaan bij een debat over een stelling als ‘De doodstraf moet niet meer worden ingevoerd.De doodstraf moet weer ingevoerd worden! Punt!’ Vermijd het gebruik van ontkenningen. Dus geen worden als: niet of geen.
  Politici zijn niet onzichtbaar. Is fout!

Succes en als je hulp nodig hebt, mail me gerust via laakerhuis@gmail.com

Groeten en tot ziens!

Jane Kuldip-Singh

Advertenties